Wat is beleggen?

Wat is beleggen nu precies? Beleggen is het kopen van iets met de verwachting dat het later meer waard wordt. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel in een Nederlands bedrijf zijn. Er zijn echter veel meer mogelijkheden en vormen van beleggen dan je in eerste instantie zou denken.

Wat is het doel van beleggen?

Het doel van beleggen is vanzelfsprekend geld verdienen. Bij de traditionele beleggingsvormen verdien je geld wanneer de koers van bijvoorbeeld een aandeel stijgt. Wanneer je een aandeel dan langere tijd vasthoudt, behaal je een positief resultaat.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om geld te verdienen wanneer de koersen dalen. Deze mogelijkheid is vanzelfsprekend erg aantrekkelijk wanneer het minder goed gaat met de economie. Wanneer je inzet op een daling, ga je short.

Wat is beleggen

Waarin kan je beleggen?

Wanneer je nadenkt over de vraag wat beleggen is, kom je ook aan bij de vraag waarin je kunt beleggen. Een betere vraag is misschien waarin je niet kunt beleggen. Het is via het internet namelijk mogelijk om in bijna alles te investeren. Denk hierbij aan varkens, maar ook aan bijvoorbeeld kunst. Toch zijn er enkele belangrijke categorieën te onderscheiden:

  • Aandelen: je handelt dan in de beurswaarde van een bedrijf.
  • Obligaties: je verhandelt uitgeschreven leningen van ondernemingen of overheden.
  • Grondstoffen: denk hierbij aan bijvoorbeeld goud en zilver.
  • Forex: hierbij handel je in valuta’s zoals de euro tegenover de dollar.
  • Opties: je koopt de mogelijkheid om een aandeel te kopen of verkopen.
  • Derivaten: ingewikkeldere constructies waarmee je ook short kunt gaan.
  • Crypocurrencies: hierbij handel je in digitale valuta’s zoals de Bitcoin.

Hoe kan je goed beleggen?

Beleggen is meer dan gokken. Toch kan je de beurs nooit met zekerheid voorspellen. Door te oefenen kan je er echter wel handig in worden. Vooral op de korte termijn zijn er bepaalde patronen te analyseren en voorspellen waardoor het mogelijk is om als professionele trader de kost te verdienen. Op de lange termijn worden de kerngegevens van het bedrijf belangrijk. Het is dan belangrijk om een uitgebreidere analyse van het bedrijf te doen.

Let er wel op dat de koers van een effect nooit met zekerheid vast te stellen is: beleg daarom alleen maar met geld dat je niet direct nodig hebt.

5 redenen om te beleggen

  • Met beleggen kan je een beter resultaat behalen dan met sparen.
  • Met beleggen kan je ook inzetten op een dalende koers.
  • Je kunt zelf bepalen met welk bedrag je belegt.
  • Beleggen is gratis uit te proberen met een demo.
  • Beleggen is spannend en leerzaam!

Waarom beleggen mensen?

We weten nu wat beleggen is en waarin je kunt beleggen. Maar waarom besluiten mensen nu eigenlijk om te beleggen? Het is bekend dat beleggen risico’s met zich meebrengt, en men ziet geld graag groeien maar het liefst tegen een beperkt risico. Toch besluiten veel mensen om uiteindelijk te gaan beleggen. Zijn ze dan niet bang om hun geld te verliezen?

Waarschijnlijk wel, het alternatief is echter niet erg aanlokkelijk. Onder invloed van inflatie en de lage spaarrentes behaal je op de bank een negatief rendement. Dit terwijl beleggingen op de langere termijn goede rendementen laten zien. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen proberen te beleggen. Sommige mensen doen dit zelf en andere mensen schakelen een beleggingsfonds of adviseur in.

Waarom kan beleggen verstandig zijn?

Zelf aan de slag met beleggen?

Je weet nu wat beleggen precies inhoudt en wat de redenen zijn van mensen zijn om dit te gaan doen. Durf jij het aan? Tegenover een hoger risico ligt een hoger (potentieel) rendement.

Wanneer je zelf wilt beleggen heb je een account nodig bij een online broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om te handelen in bijvoorbeeld aandelen. We hebben een duidelijk overzicht gemaakt van de beste brokers. Gebruik de onderstaande knop om direct de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Specifieke vragen over beleggen

Je kunt in allerlei soorten effecten beleggen: in dit deel van het artikel gaan we dieper in op de verschillende investeringsmogelijkheden.

Wat is beleggen in aandelen?

Wanneer je in aandelen belegt, koop je eigenlijk een onderdeel van een bedrijf. Bedrijven geven aandelen uit om geld aan te trekken zonder dat ze geld moeten lenen. Ze verkopen dan een deel van het eigendom van het bedrijf: wanneer je aandelen koopt wordt je voor een heel klein deel eigenaar van de onderneming.

Er zijn twee manieren waarop je geld kunt verdienen wanneer je belegt in aandelen:

  • Koerswinst: je behaalt koerswinst wanneer de prijs van het aandeel stijgt.
  • Dividend: aandelen keren soms een deel van de winst uit in de vorm van dividend.

Gemiddeld genomen kan je een jaarlijks rendement van zeven tot acht procent behalen op beleggingen in aandelen. Dit is echter geen garantie: wanneer je een sterk aandeel selecteert kan je soms tientallen procenten aan rendement behalen terwijl je met een zwak aandeel juist fors geld kunt verliezen.

Wil je weten hoe beleggen in aandelen werkt in meer details? Lees dan direct onze gids over het kopen en verkopen van aandelen:

beleggen uitleg

Wat is beleggen in obligaties?

Een andere vorm van beleggen, is beleggen in obligaties. Wanneer je in obligaties belegt, investeer je in leningen die zijn uitgegeven door ondernemingen of overheden. Met obligaties kan je op twee manieren geld verdienen:

  • Koerswinst: de prijs van een obligatie kan toenemen.
  • Rente: je ontvangt elk jaar rente over je obligatie.

Investeren in obligaties pakt vooral goed uit wanneer de rente hoog is. Het jaarlijkse rendement op je obligatie valt dan hoog uit. Gebruik de onderstaande knop voor meer informatie over beleggen in obligaties:

Wat is beleggen in beleggingsfondsen?

Een populaire manier van beleggen, is beleggen in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds belegt je geld namens jou. Je hoeft dan dus niet zelf te beslissen op welke manier je geld wordt geïnvesteerd. Er bestaan twee type beleggingsfondsen:

  • Indexfondsen: deze fondsen volgen een index en worden ook wel passief genoemd.
  • Actieve beleggingsfondsen: deze fondsen proberen actief de markt te verslaan.

Actieve beleggingsfondsen lukt het maar zelden om de markt te verslaan. Ze rekenen toch hogere transactiekosten waardoor het vaak niet interessant is om in deze fondsen te investeren. Voor de meeste mensen is het dan ook slimmer ook te beleggen in een indexfonds. Je kan meer over indexfondsen lezen in ons artikel over het onderwerp:

Wat is beleggen in CFD’s?

Een andere, nieuwere manier van beleggen is beleggen in CFD’s. Wanneer je in CFD’s belegt, dan beleg je op koerswijzigingen van de onderliggende waarde. Je koopt dan dus niet een aandeel: in plaats daarvan koop je alleen een contract op de koersstijging of koersdaling van een aandeel. Met CFD’s kan je speculeren op kleine koerswijzigingen en je kunt bovendien inspelen op zowel stijgende als dalende markten. Wil je meer weten over beleggen in CFD’s? Lees dan onze gids over dit onderwerp:

Wat is beleggen in vastgoed?

Wanneer je wat meer vermogen beschikbaar hebt, kan het ook aantrekkelijk zijn om te investeren in vastgoed. Vastgoed bestaat in vele soorten en maten: je kunt in huizen investeren maar ook in kantoorpanden. Met vastgoed kan je op twee manieren een positief rendement behalen:

  • Koerswinst: de prijs van het vastgoedobject kan in waarde stijgen.
  • Huur: je kunt je vastgoedobject verhuren tegen een maandelijks inkomen.

Beleggingen in vastgoed worden als veiliger gezien dan beleggingen in aandelen. Bakstenen, zeker op een goede locatie, verliezen niet zomaar hun waarde. Wil je weten hoe je zelf in vastgoed kunt beleggen? Lees dan onze special over het onderwerp:

Wat is beleggen in opties?

Beleggen in opties kan interessant zijn voor de slimme, actieve belegger. Met opties koop je het recht om een aandeel te kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs. Wanneer de koers vervolgens in de juiste richting beweegt, kan je daar een mooi rendement mee behalen.

Het is overigens ook mogelijk om opties te schrijven: je ontvangt hiervoor een premie. Het schrijven van opties kan erg risicovol zijn. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan ons artikel over dit onderwerp:

Hoe kan je geld verdienen met de beurs?

Iedereen kan geld verdienen met de beurs! Dit gebeurt meestal door koerswinst te maken. Door het spel van vraag en aanbod zie je dat de aandeelkoersen regelmatig veranderen. Wil je weten hoe je zelf geld kunt verdienen op de beurs? Lees dan direct ons artikel over dit onderwerp:

wat is beleggen precies

Wat is het verschil tussen beleggen en investeren?

In de Nederlandse taal zijn beleggen en investeren eigenlijk bijna gelijk aan elkaar. Bij investeren ligt de nadruk net wat meer op de lange termijn. Een investering is echt voor decennialang terwijl je ook op de kortere termijn kunt beleggen.

Wat is het verschil tussen beleggen en speculeren?

Speculatie is echt gericht op de korte termijn: je houdt een positie dan voor uren of dagen vast met als doel het behalen van een snelle koerswinst. Bij beleggen ligt de nadruk vaak op posities die wat langer aangehouden worden.

Wat zijn belangrijke basisregels voor beleggen?

Wanneer je gaat beleggen is het belangrijk om te onthouden dat risico en rendement onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hogere risico’s nemen wordt dus beloond: maar je moet dan wel zorgen dat je niet je volledige kapitaal verliest door een domme fout te maken. Ook is het belangrijk om te onthouden dat de kans dat je succes behaalt met beleggen toeneemt wanneer je beleggingshorizon langer is. Je hebt dan meer tijd om te wachten op herstel wanneer de koersen even tegen zitten.

Wat is een belegging?

Een belegging is een type investering waarbij je geld voor een korte of lange termijn vastlegt. Het doel van een belegging is om in de toekomst een financieel voordeel te behalen. Je ruilt je zekere kapitaal eigenlijk in voor een onzeker inkomen in de toekomst.

We noemen spaarders vaak geen beleggers: toch vallen beide groepen eigenlijk onder dezelfde noemer. Je zet geld immers om in een vergoeding en je loopt daarbij risico. Ook op je spaarrekening loop je een klein, maar verwaarloosbaar risico. De bank kan failliet gaan en je loopt ook een zogenaamd inflatierisico: je geld wordt dan minder waard doordat de prijzen van producten in een land stijgen.

Wat voor soorten beleggers bestaan er?

Op de beurzen bestaan verschillende soorten beleggers. De particuliere belegger is een belegger die voor zichzelf belegt. Institutionele beleggers zijn grote instanties die grote vermogens beheren: voorbeelden zijn bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Institutionele beleggers hebben een grote invloed op de beurskoersen. Ook ondernemingen zijn actief op de markt en gebruiken bijvoorbeeld derivaten om hun risico’s af te dekken.

Wat voor type beleggers bestaan er?

  • Economische beleggers: de economische belegger of handelaar kijkt vooral naar macro-economische verwachtingen op de korte termijn. Wanneer het goed gaat met de economie, kopen ze aandelen bij.
  • Automatische beleggers: de automatische beleggers kopen automatisch mandjes aandelen en obligaties op door gebruik te maken van een indexfonds.
  • Technische beleggers: de technische beleggers gebruiken technische analyse om toekomstige koersen te voorspellen.
  • Groeibeleggers: de groeibeleggers investeren in aandelen op basis van verwachte groei in de toekomst. Veelbelovende, maar nog verliesgevende bedrijven vallen hieronder.
  • Waardebeleggers: waardebeleggers investeren juist in bedrijven door te kijken naar hoe het bedrijf nu presteert. Een bekende waardebelegger is Warren Buffett.
  • Alternatief beleggen: er bestaan ook veel alternatieve vormen van beleggen. Je kunt bijna in alles investeren, van wijn tot kunst en van hout tot zeeschepen.

Wat zijn de voordelen van beleggen?

  • Hoog verwacht rendement: het gemiddelde rendement op bijvoorbeeld aandelen ligt tussen de 7 en 8 procent. Dat is veel hoger dan het rendement op je spaargeld!
  • Rendement over rendement: je vermogen kan exponentieel groeien doordat je ook over je rendement weer nieuw rendement ontvangt.
  • Dividend: over aandelen ontvang je vaak dividend. Je kunt door in aandelen te beleggen dan ook een mooi inkomen opbouwen.
  • Verhandelbaar: wanneer je op de beurs handelt dan kan je de beleggingen die je koopt ook zo weer verkopen.

Wat zijn de nadelen van beleggen?

  • Risico’s: beleggen neemt de nodige risico’s met zich mee. Wanneer je pech hebt kan een bedrijf zelfs failliet gaan: je verliest dan je volledige inleg.
  • Kennis & tijd: goed beleggen kost de nodige kennis & tijd. Rijk worden zonder iets te doen is jammer genoeg niet mogelijk.

Kan je al je geld verliezen met beleggen?

Wanneer je buitensporige risico’s neemt dan kan je al je geld verliezen met beleggen. Dit kan gebeuren wanneer je al je geld in één bedrijf stopt of wanneer je risicovolle derivaten gebruikt. Wanneer je beleggingen voldoende spreidt over verschillende categorieën, is de kans dat je het volledige bedrag op je beleggingsrekening verliest gelukkig minimaal.

Wat is beleggen nu?

Op de vraag ‘wat is beleggen’ kunnen we een eenvoudig antwoord geven: het kopen en/of verkopen van effecten om geld te verdienen. Beleggen is een interessante manier om een hoger rendement uit je spaartegoeden te halen. Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om te beleggen. Het is echter belangrijk om een goed plan op te stellen voordat je in het diepe springt.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *