Hoe werkt beleggen in grondstoffen?

Grondstoffen hebben beleggers altijd enorm weten te fascineren. Hier zijn verschillende goede redenen voor aan te halen. In eerste instantie is er natuurlijk de verscheidenheid aan grondstoffen, maar daarnaast is er ook het toekomstperspectief. Grondstoffen zijn namelijk niet onuitputtelijk. Na verloop van tijd kan er dan ook een zekere schaarste op gaan treden die voor beleggers behoorlijk wat geld in het laatje kan brengen.

Beleggen in grondstoffen is vandaag de dag perfect mogelijk bij een online broker als Plus 500. Deze broker biedt je niet alleen de mogelijkheid om te beleggen in goud en zilver, ook aardgas, maïs en uiteraard ook olie behoren tot de mogelijkheden. Ben je eveneens geïnteresseerd in beleggen in grondstoffen, maar wil je graag eerst precies weten hoe dit in z'n werk gaat? Twijfel dan geen moment langer en ontdek alles over beleggen in grondstoffen in dit artikel!

In welke grondstoffen beleggen?

Vandaag de dag is het voor beleggers mogelijk om te beleggen in een zeer uiteenlopende hoeveelheid grondstoffen. We onderscheiden op dit vlak bijvoorbeeld reeds enkele edelmetalen zoals zilver en goud. Beleggen in grondstoffen is daarenboven ook mogelijk onder de vorm van bijvoorbeeld maïs en olie. Dit zorgt er voor dat het in principe voor iedereen mogelijk is om te beleggen in die specifieke grondstoffen waar hij of zij interesse in heeft. Let wel, het beleggen in grondstoffen is zeker niet zonder risico.

Risico's beleggen in grondstoffen

grondstoffen werking succesEr wordt wel eens gezegd dat beleggen in grondstoffen geen goed idee is voor iedereen die nog maar net om de hoek van de beleggerswereld komt kijken. Hier zijn verschillende redenen voor aan te halen. In eerste instantie is het namelijk zo dat de waarde van grondstoffen behoorlijk volatiel is. Dit wil zeggen, wanneer er ergens grote hoeveelheden maïs in vlammen opgaan dat een direct effect kan hebben op de actuele beurskoers. Hetzelfde geldt ook voor olie welke zo mogelijk de meest volatiele grondstof op de markt is. Ondanks het feit dat olie niet oneindig op deze planeet aanwezig is waardoor er beslist een interessant potentieel in schuilgaat is het onderhevig aan zoveel verschillende invloeden dat je goed moet weten waar je precies mee bezig bent.

Eén van de belangrijkste risico's van olie gaat schuil in het feit dat de meeste olievelden terug te vinden zijn in politiek onstabiele gebieden. Het kleinste probleem kan een impact hebben op de handelsprijs van olie op de beurs. Mede omwille van deze reden wordt het beleggers altijd aangeraden om goed hun huiswerk te doen en de actuele ontwikkelingen op vlak van de grondstoffen waarin werd belegd op te volgen. Alleen op die manier kunnen de risico's van een belegging in grondstoffen zo beperkt mogelijk worden gehouden en zorg je er voor dat er altijd een goed rendement kan worden behaald.

Beleggen op verschillende manieren

Beleggen in grondstoffen blinkt uit op vlak van veelzijdigheid. Neem nu bijvoorbeeld goud en zilver. Je kan er voor kiezen om deze op papier aan te kopen, je kan gebruikmaken van CFD's en je kan ze op tal van verschillende manieren fysiek in huis halen. Goud en zilver zijn namelijk niet alleen verkrijgbaar in (speciale) munten, maar ook in muntbars voor de belegger die een groter budget voor handen heeft.

Hetzelfde kan in zekere zin ook gezegd worden van olie. Zo kan je aandelen in een oliemaatschappij kopen, maar is het ook mogelijk om (op papier) vaten olie te bestellen waarmee kan worden gespeculeerd op de koers. Hoe dan ook, op welke manier je ook wenst te beleggen in grondstoffen, er is zonder enige twijfel voor iedereen een mogelijkheid naar wens op de markt terug te vinden.