Sparen of beleggen?

Met de historisch lage spaarrente kijken steeds meer mensen naar de mogelijkheid om geld te verdienen met beleggen. In dit artikel bekijken we welke mogelijkheden er zijn om te beleggen en we bekijken ook de voor- en nadelen van zowel sparen als beleggen; op die manier kan je een weloverwogen beslissing nemen om te gaan sparen of beleggen.

Sparen: de voordelen en nadelen

sparen of beleggenVeel Nederlanders sparen: dit doen ze vooral omdat dit een relatief gezien veilige manier is om je geld op te bergen en dankzij de rente ontvang je er nog wat voor terug. Wel is het zo dat wanneer de rente erg laag is je vermogen minder waard wordt; de inflatie of de snelheid waarmee de prijzen stijgen, ligt dan namelijk hoger dan de rente die je op je spaartegoeden ontvangt.

Een groot voordeel van sparen is dat de kosten laag zijn; het openen van een spaarrekening is doorgaans gratis en je betaald dan geen extra administratiekosten. Door het depositogarantiestelsel van de overheid loopt je spaargeld maar een beperkt risico; alleen wanneer je meer dan €100.000 stalt bij één bank loop je het risico om dit geld te verliezen.

Toch kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om ook een deel van hun vermogen te beleggen: met een negatief rendement ben je eigenlijk een dief van eigen portemonnee wanneer je gaat sparen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en nadelen van beleggen?

Beleggen: de voordelen en nadelen

Veel mensen denken dat er maar één manier is om te beleggen; je stopt geld in een fonds en wanneer het goed gaat verdien je veel geld, en wanneer het slecht is verlies je al je geld. Dat beleggen grotere risico’s kent is zeker waar; maar toch levert beleggen zeker over een langere tijdsspanne altijd meer geld op dan sparen.

Het is ook mogelijk om deze risico’s te verkleinen. Zo is het verstandig om je geld te spreiden over verschillende beleggingsmethoden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een deel direct te beleggen in aandelen, een deel te laten beleggen door een beleggingsfonds en om een deel te beleggen in relatief veilige obligaties. Door je risico ook nog eens te spreiden over verschillende regionale zones en tijdspannes kan je de risico’s significant verlagen waardoor het aantrekkelijk is om in ieder geval een deel van je geld te beleggen.

Verstandig & winstgevend beleggen

De vraag sparen of beleggen is eigenlijk fout geformuleerd; de vraag sparen en beleggen zou beter zijn en mijn antwoord is dan zeker een volmondig JA! Een interessante manier om te beleggen voor beginners is gebruik maken van een online broker. Bij een online broker kan je namelijk zelf kiezen welke aandelen, grondstoffen en valuta’s je opkoopt.

Het wordt zelfs nog mooier; het is bij online brokers namelijk ook mogelijk om te verdienen in een dalende markt. Hierdoor is het fabeltje dat je alleen geld kunt verdienen wanneer de beurskoersen stijgen ontkracht; je kunt namelijk short gaan op bijvoorbeeld een aandeel en in dat geval verdien je juist geld voor iedere euro die de koers daalt.

Naast zelf beleggen kan het ook verstandig zijn om nog een deel van je geld in een fonds te stoppen. Fondsen zijn vaak voornamelijk aantrekkelijk op de lange termijn; je kan dan sparen voor een groter doel zoals een auto of je pensioen. Al met al is het dus het aantrekkelijkst om te sparen en te beleggen en om bij het beleggen gebruik te maken van verschillende beleggingsmethoden.

Klik hier om direct online brokers te vergelijken & probeer het zelf >>

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *