Hoe kan je passief beleggen?

Veel mensen hebben het idee dat beleggen hard werk is: je moet constant de juiste aandelen selecteren om je rendement te optimaliseren. Grappige genoeg kan juist passief beleggen in veel gevallen het hoogste rendement opleveren. Je hoeft dan niet constant beleggingsbeslissingen te nemen. In dit artikel bespreken we hoe je het beste passief kunt beleggen.

Wat is passief beleggen?

Er bestaan wereldwijd tienduizenden aandelen waarin je kunt beleggen. Voor veel mensen kan het moeilijk zijn om de beste aandelen te selecteren. Door passief te beleggen hoef je zelf geen moeilijke beslissingen te nemen. Met passief beleggen, investeer je namelijk in een set aandelen die worden aangekocht door een beleggingsfonds. Het doel van passief beleggen is niet het verslaan van de markt maar het volgen van de markt. Door passief te beleggen bouw je dan ook een goed, gemiddeld rendement op.

Hoe kan je passief beleggen?

Je kunt passief beleggen bij een broker door daar een ETF op te kopen. Een ETF is een vrij verhandelbaar fonds. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende ETF’s. ETF’s volgen doorgaans een bepaalde markt, regio of index. Je kunt met een ETF bijvoorbeeld investeren in het koersverloop van de AEX. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je passief kunt beleggen:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat zijn de voordelen van passief beleggen?

Passief beleggen heeft de nodige voordelen. Een groot voordeel van passief beleggen zijn de relatief lage kosten. Doordat passieve fondsen geen ingewikkelde analyses hoeven uit te voeren, liggen de beheerkosten vaak laag. Bovendien worden de orders voor het kopen en verkopen van aandelen samengevoegd, waardoor het fonds lagere transactiekosten betaalt.

Het rendement is in de meeste gevallen dan ook hoger wanneer je passief belegt. Dit komt doordat veel beleggers geen experts zijn in het voorspellen van de markt. Hierdoor lukt het maar weinig beleggers om daadwerkelijk een hoger rendement neer te zetten. Wanneer je weinig financiële kennis hebt, levert passief beleggen doorgaans dan ook het hoogste rendement op.

Een ander voordeel van passief beleggen met een fonds is dat de strategie vaak erg transparant is. Je ziet direct waar het fonds in belegt. Aangezien het fonds simpelweg een bepaalde markt kopieert, weet je altijd waar je aan toe bent. Actieve beleggersfondsen kunnen soms minder duidelijke regels hebben voor het kopen en verkopen van aandelen.

Wat zijn de nadelen van passief beleggen?

Ook met passief beleggen kan je natuurlijk geld verliezen. De koersen van aandelen stijgen en dalen en wanneer het tegenzit dan kan je rendement tegenvallen. Een passief fonds kan moeilijk compenseren voor slechte tijden, aangezien ze niet actief handelen. Ze zullen dan niet plotseling beleggingen komen die het goed doen tijdens een slechte economische situatie. De flexibiliteit is dan ook beperkt wanneer je aan passief beleggen doet.

Een andere reden waardoor mensen passief beleggen vaak minder leuk vinden, is dat het behoorlijk saai kan zijn. Wanneer je zelf gaat beleggen, dan kan dit erg spannend zijn. Actief de beurs proberen te verslaan en aandelen kopen & verkopen is voor veel mensen een leuke activiteit. Wanneer je het niet erg vindt om een lager rendement te behalen dan kan actief beleggen aantrekkelijker zijn.

Een ander nadeel is dat je geen invloed hebt. Wanneer je aandelen koopt, kan je de aandeelhoudersvergadering bezoeken. Hierdoor heb je een directe stem over het toekomstbeleid van het bedrijf. Wanneer je participaties koopt in passieve fondsen heb je deze luxe niet. Je hebt natuurlijk wel enige invloed over waarin je belegt doordat je fondsen selecteert: wanneer je duurzaamheid belangrijk vindt, kan je bijvoorbeeld een passief duurzaamheidsfonds kopen.

passief beleggen

Dingen om over na te denken

Voordat je blind begint met passief beleggen, is het verstandig om je bepaalde dingen af te vragen. Wanneer je passief belegt in een index, dan kan je risicospreiding alsnog tegenvallen. Dit komt doordat veel aandelenindexen worden gedomineerd door een handjevol ondernemingen. Wanneer deze ondernemingen al een sterke positie hebben opgebouwd, dan is er niet meer veel ruimte voor verdere groei.

Wanneer je voor passief beleggen kiest, kies je dan ook voor een stabiel, maar niet bijzonder hoog rendement. Wanneer je een hoger rendement wilt behalen, zul je toch grotere risico’s moeten nemen en op zoek moeten gaan naar trends.

Ook is het lastiger om je geweten te volgen wanneer je passief belegt. Een passief indexfonds volgt alle aandelen in een index ongeacht hoe ze geld verdienen. Hier kunnen dus frauderende, milieuvervuilende of wapen producerende bedrijven tussen zitten. Door passief te beleggen en niet onderzoek te doen naar de ondernemingen waar je investeert ben je medeverantwoordelijk voor dit soort zaken.

Bovendien zijn er vaak unieke kansen in de markt. Je moet wel scherp zijn om deze te vinden, maar ze zijn er zeker. Tijdens de coronapandemie had je bijvoorbeeld aandelen kunnen kopen van bedrijven zie zich bezighielden met het produceren van mondkapjes. Wanneer het economisch minder gaat kan het ook slim zijn om te investeren in relatief veiligere havens zoals goud en zilver.

Wil je actief beleggen liever toch zelf uitproberen? Dat kan tegenwoordig al met een klein bedrag! Gebruik de onderstaande knop en leer direct hoe je zelf aandelen kunt kopen:

Actief of passief beleggen: wat is beter?

Dit hangt natuurlijk helemaal af van wat je zelf wilt en kan. Wanneer je weinig ervaring hebt en je hebt ook geen zin om onderzoek te doen, dan is passief beleggen doorgaans de beste optie. Door de lage transactiekosten is passief beleggen ook geschikt wanneer je met kleine bedragen belegt en de risico’s liggen bovendien een stuk lager.

Wil je toch op zoek gaan naar die unieke kansen in de beurs? Dan kan actief beleggen aantrekkelijker zijn. Op die manier behoud je de volledige controle over je portfolio waardoor je alleen belegt in producten die bij je passen.

De beste strategie voor passief beleggen

Maar wat is nu eigenlijk de beste strategie voor passief beleggen? Wanneer je de risico’s van je beleggingen echt zoveel mogelijk wilt beperken, kan je het beste kiezen voor dollar cost averaging. Je koopt dan iedere maand voor een vast bedrag aan participaties binnen een passief fonds. Op die manier koop je zowel op de diepte- als hoogtepunten in.

Zelf koop ik vaak net wat meer in wanneer de koersen wat meer zijn gedaald: op die manier ontvang ik korting op de aanschafprijs. Ik geloof zelf sterk in what goes up, must come down maar daar staat what goes down, must go up tegenover. Op de lange termijn groeit de productiviteit en over de afgelopen 100 jaar zie je dan ook dat economie alleen maar is gegroeid.

Op de lange termijn kan je door periodiek een bedrag passief te beleggen een mooi vermogen opbouwen. Door de kracht van samengesteld rendement, waarbij je je rendement opnieuw investeert, groeit je vermogen exponentieel. Wanneer je jong begint met beleggen, heb je dan ook een grotere kans om een groot vermogen op te bouwen.

passief investeren

Pas of voor deze veelgemaakte fouten

Ondanks dat passief beleggen simpel klinkt, kan je toch flink de mist ingaan. Het is belangrijk om niet emotioneel te handelen. Voor de meeste mensen is het slim om periodiek geld te storten en om er vervolgens niet naar om te kijken. Wanneer je er wel naar kijkt, bestaat er alleen maar de kans dat je zonder goede reden je participaties verkoopt. Op die manier loop je het herstel mis en verlies je al snel veel meer geld op je beleggingen.

Een andere fout is het betalen van te hoge kosten. Passief beleggen hoort goedkoop te zijn: er zijn geen analisten nodig en wanneer je het slim aanpakt hoef je ook geen transactiekosten te betalen bij het kopen van een fonds. Elke euro die je bespaart aan transactiekosten helpt je weer bij het behalen van een hoger rendement.

Een andere fout is om te laat te beginnen: het beste moment om te beginnen met passief beleggen is eigenlijk vandaag. Je hebt namelijk tijd nodig om je vermogen te laten groeien. Door periodiek in te stappen voorkom je dat je op het verkeerde moment instapt. Er is dan ook geen goede reden om te wachten met beleggen.

Zorg ten slotte voor voldoende spreiding: het is een veelgemaakte fout om ervan uit te gaan dat je door passief te beleggen automatisch je risico’s spreidt. Lang niet elk passief beheerd fonds is goed gespreid. Wanneer je bijvoorbeeld in een gaming ETF investeert dan worden er soms maar aandelen gekocht in een handjevol bedrijven die bovendien actief zijn op dezelfde markt. Onderzoek daarom altijd waarin je precies belegt door een passief fonds op te kopen.

De meest passieve manier van actief beleggen

Daghandel is een stuk actiever dan beleggen in bijvoorbeeld een fonds. Door een goed systeem op te zetten kan je er wel voor zorgen dat actief beleggen zo passief mogelijk kan worden uitgevoerd. Juist beleggers die elke dag een set regels uitvoeren, behalen vaak de beste regels. Op die manier hoef je maar beperkt actief bezit te zijn met de markt.

Hierbij is het van belang om enkele effecten te kiezen die je in de gaten gaat houden. Dit kunnen bijvoorbeeld enkele aandelen of valutaparen zijn; het is in ieder geval belangrijk om dit voor jezelf duidelijk te hebben. Vervolgens kan je iedere dag kijken of er een bepaald patroon is waar je op in kunt spelen, hierbij zijn er eigenlijk drie mogelijke situaties.

trend

Situatie 1: trend, de koers gaat vooral omlaag of omhoog. Bij een dalende trend verkoop je na de opleving en bij een stijgende trend koop je na de daling.

consolidatie

Situatie 2: consolidatie, de koers beweegt zich voornamelijk tussen twee punten. Verkoop het effect op het hoogste punt of koop het effect op het laagste punt.

reversal

Situatie 3: trend omkeer, is er sprake van een horizontaal niveau waar de koers al lang niet doorheen kan breken? Dan is er hier een grote kans op omkeer van de koers.

Door gebruik te maken van orders, kan je ervoor zorgen dat je beleggingen automatisch worden uitgevoerd. Op die manier hoef je niet constant de markt in de gaten te houden.

Wil je deze manier van semi-actief beleggen zelf uitproberen? Dat kan bij een online broker! Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen bij een broker:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *