Wat is beleggen?

Een goede beleggen uitleg krijgen is soms een helse opdracht. Uiteraard is er op het internet, bijvoorbeeld op deze website zeer veel interessante informatie over beleggen terug te vinden, maar deze belichten niet altijd alle aspecten. Een constructieve en heldere beleggen uitleg is evenwel noodzakelijk voor iedereen die de kans op een positief rendement zo optimaal mogelijk wenst te houden. Stel je, je ook de vraag wat beleggen nu precies is en zou je hier graag een constructief antwoord op willen krijgen? Wij vertellen je hier graag alles over.

Direct meer leren?

Lees het eBook binnen 30 minuten leren beleggen >>

Het doel van beleggen

wat is beleggenHet spreekt voor zich dat de meeste mensen beginnen met beleggen omdat ze op die manier een extra bron van inkomsten willen aanboren. We onderscheiden tegenwoordig op dit vlak evenwel verschillende mogelijkheden. Zo zijn er de traditionele beleggingsvormen waarbij geld wordt verdiend bij een stijgende koers, maar kan er ook geld worden verdiend wanneer de koers een dalende trend vertoond. Vroeger waren economisch minder gunstige omstandigheden doorgaans nefast voor beleggers terwijl ze er tegenwoordig zomaar hun voordeel uit kunnen halen.

Er wordt wel eens gezegd dat beleggen gelijk staat aan gokken. Laat ons meteen zeggen dat dit niet het geval is. Daar staat echter wel tegenover dat we beleggen ook moeilijk een exacte wetenschap kunnen noemen. Alleen door te proberen en door goed speurwerk te verrichten is het mogelijk om met jouw beleggingen niet alleen op korte, maar ook op de lange termijn geld te verdienen.

Zelf beleggen bij een online broker

Wanneer je er vroeger voor wilde kiezen om een belegging te doen was je hiervoor aangewezen op een tussenpersoon. Dat was vervelend, want onder sommige omstandigheden was het bijvoorbeeld lastig om snel een openstaande positie te openen of juist te sluiten. Omwille van het feit dat orders niet zelden doorgegeven moesten worden door middel van een fax pakte dit evenwel niet altijd even goed uit, in tegendeel.

Tegenwoordig is dit gelukkig geen enkel probleem meer. Er kan namelijk vandaag de dag ervoor worden gekozen om gebruik te maken van de diensten van een online broker. Een dergelijke broker zoals Plus 500 biedt haar beleggers een zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk systeem waarbij posities realtime geopend en gesloten kunnen worden. Op deze manier ligt het risico een stuk lager en bovendien zal je ten allen tijde de controle over je beleggingen blijven behouden.

Brengt beleggen altijd grote risico's met zich mee?

Het is algemeen bekend dat beleggen bepaalde risico's met zich meebrengt. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om te beleggen in aandelen, loop je steeds het risico dat het ingelegde kapitaal verloren gaat. Het bedrijf waar je aandelen van hebt gekocht kan bijvoorbeeld failliet gaan waardoor het een lege doos zonder waarde wordt. Hetzelfde geldt ook voor een obligatie.

De veiligheid van een dergelijk beleggingsinstrument gaat immers schuil in de financiële stabiliteit van de achterliggende onderneming of het achterliggende land. Een bedrijf of land met een onduidelijke financiële toekomst zal dan het hoger risico toch aantrekkelijk proberen te maken door een hoger rendement te bieden.

5 goede redenen om te beleggen

Nu je een goede beleggen uitleg hebt gekregen willen we graag nog even vijf prima redenen op een rijtje zetten waarom starten met beleggen ook voor jou interessant kan zijn:

  1. In economisch minder gunstige omstandigheden zal sparen de waarde van je kapitaal aantasten. Beleggen biedt gemiddeld een hoger rendement waardoor je inflatie het hoofd kan bieden.
  2. Beleggen zorgt er niet alleen voor dat je geld kan verdienen bij een stijgende, maar ook bij een dalende koers.
  3. Beleggen staat je toe om zelf de risico's te beheren. Bovendien zal je nooit meer verliezen dan het bedrag dat je hebt geïnvesteerd.
  4. Beleggen kan tegenwoordig gratis worden uitgeprobeerd bij een online broker als Plus 500. Zo loop je geen risico en leer je op praktische wijze hoe beleggen precies werkt.
  5. Beleggen is niet alleen spannend, daarnaast is het ook erg leerzaam. Je zal merken dat je er vanzelf beter in wordt.